Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
24.10.2012, Jaroslav Klíma, návod
I ve fotografii aktu existují věčné otázky. Jednou z nich je třeba ta, jestli má být fotografie pravdivá nebo zda může či dokonce má lhát. Jen jinak položenou je otázka, zda máme zaznamenávat realitu tak, jak je, nebo zda inscenovat, tedy tvořit.
kamera11 (19) | 30.10.201215:13
Kritizovat, jak snadné. Publikovat, jak kdo a jak kde. Doba žádá své. Politická kultura velmi ovlivňuje publikační a uměleckou tvorbu. Starší jistě vzpomenou, co frčelo před lety, pak to bylo přinejmenším nevkusné, přišli jiné ideály, některé směry, autoři byli nepublikovatelní. Přišli „noví“ kritici a vysvětlili správné chápání, co je a co není umění. Trpaslík přežil a přežije. Asi proto, že nikdo ­(snad­) po něm nežádá umělecké ztvárnění. Pak už by to totiž nebyl TRPASTÍK. Nástup „digitálu“ udělal „své“. Miliardy fotografií denně, všeho a všude zaplavilo vše dostupné. Nástup Photoshopu a snaha o výjimečnost, média, co snad každou fotku „znásilní“..... Stačí pak obyčejná fotka, snímek?
Odpovědět0  0
PatrikV (15) | 27.10.201223:41
Jak poznám kdy už je to umění a kdy stále ještě neumění, čili zmetek? Nebo můžu každý nepodarek odůvodnit uměleckou invencí s tím, že tomu ostatní nerozumí? :­-(
Odpovědět0  0
Jaroslav Klíma (51) | 28.10.201212:41
V tom Vás nepotěším. Sice to určitě s trochou praxe poznáte, ale kdokoliv jiný, nikoliv nutně hloupější, to může poznat úplně jinak, až opačně. Není to problém jenom fotografie, ale jakéhokoliv umění, třeba hudby. Co jsou pro jednoho vřešťani, tím je jiný nadšen, další usíná nudou na symfonickém koncertu atd. Záleží na dosavadních zkušenostech, vlastním inklinování, naladění, zálibách, povaze a na mnohém dalším. Co je pro jednoho okoukané, druhý snadno prohlásí za novátorské, protože se třeba narodil včera a ještě neumí číst. Další neuznává ­"neumětele­" a pokud nevidí hned na začátku dokonalé řemeslo a dodržování ­"závazných­" pravidel, nestojí mu dílo za další zkoumání.

Každý nepodarek můžete opravdu odůvodnit a mnoho lidí to skutečně dělá. Je potom na divácích a na jejich poučenosti, jestli uvěří. A existují kritici nevzdělaní a také kritici skutečně odborně fundovaní a nezaujatí, s jasně podloženým názorem, kterým můžete směle věřit. I ti se ale často ve svých hodnoceních diametrálně liší :­-­) Vzpomeňme jen na to, jak byli mnozí umělci ve své době odsuzováni a zatracováni ­(většinou takoví, kteří přinášeli něco nového­) a později opěvováni a velebeni. Stejně často je tomu ale i naopak.

Jestli Vám tato průvodní vlastnost jakékoliv umělecké tvorby vadí, doporučuji věnovat se raději třeba matematice nebo sportu, kde je prostě pokaždé správný jen jeden výsledek nebo jeden nejlepší sportovec a to bez pochybností ­(většinou­).
Odpovědět0  0
j.ryba | 24.10.201222:51
my, mýt, myslet ­/ myslit, mýlit se, hmyz, myš, hlemýžď, mýtit, zamykat, smýkat, dmýchat, chmýří, nachomýtnout se, mýto, mykat...Ať si Knížák říká co chce.
Ja vim, zase mimo tema, ale uvedomil jsem si, ze v te soustave slov neni jinak nad cim diskutovat, s cim polemizovat.
Snad leda to posledni foto ­- usmiknout kus figury, to ja osobne teda jako umelecky novatorsky vyboj nevidim.
To uz mela moje byvala pani pred rokem 1980 par takovyhle umelecky nevsednich kousku, tvorila sama, nuzkama, a sice kdyz me po rozvodu odstrihavala z dovolenkovych bakchanalii :­-­).
Odpovědět1  0
Jaroslav Klíma (51) | 28.10.201212:25
Ano, máte pravdu! Podle mě by se tahle Knížákova věta dala skutečně tesat, kdyby v ní ovšem nebyla hrubá chyba, za kterou tady můžu pochopitelně já a ne pan profesor :­-­)

Váš zážitek s nůžkami musel být jistě tristní, ale to už se tak v životě stává, že z toho, čím jsou někteří nadšeni až k mimosmyslovému vytržení, nechává jiné docela chladnými nebo je jim dokonce odporné. A netýká se to jen fotografie, natož přímo kompozice. Vzpomeňme třeba na politiku, spotřebou opulentní americké osmiválce nebo sádrové trpaslíky v zahradách. A milióny dalších věcí, jevů a prohlášení. Proto je nejspíš tak snadné kritizovat a nesouhlasit, zvlášť dnes, když už se to může. Vyjmenovaná slova by měl ale ovládat každý bez výjimky, a číst po sobě pečlivě stejně tak, to je jisté :­-­) Mějte se krásně!
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.